NEDEN AGÜ PSİKOLOJİ

 

NEDEN AGU PSİKOLOJİ?

Psikoloji, zihnin nasıl çalıştığını ve hangi davranışların neden gösterildiğini daha iyi anlayabilmemiz için sistematik bilgi üreten, pek çok açıdan heyecan verici bir bilim dalıdır. İnsan zihin ve davranışını etkileyen nedenler biyolojik, sosyal, kısa süreli ya da uzun süreli pek çok etmene dayandığı için psikoloji bilimi de pek çok alt alana ayrılır. Bu alt alanların kendi aralarında ve psikoloji dışında birçok disiplinle de güçlü bağları vardır. AGÜ Psikoloji Bölümü müfredatı, psikoloji disiplinin geniş kapsamı ve zengin ilişkiler ağını en iyi şekilde yansıtmayı amaçlamaktadır. AGÜ psikoloji öğrencileri, psikolojinin tüm alt alanlarını temel şekilde tanıma imkânı bulacaktır. Abdullah Gül Üniversitesi’nin tüm bölümlerinde olduğu gibi Psikoloji Bölümünde de öğretim dili %100 İngilizcedir. 

 Psikoloji, bir bilim dalı olduğu üzere, insan zihni ve davranışları üzerine bilgiyi bilimsel araştırma yöntemleri ile elde eder. AGÜ Psikoloji bölümü, öğrencilerin bilimsel araştırma yöntemleri ve ilkelerini iyi şekilde öğrenmelerini, iyi uygulanmış ya da kusurlu araştırma yöntem ve süreçlerini birbirinden ayırt etmelerini sağlayarak bilim okur yazarlıklarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bilim okuryazarlığı ve analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi, psikoloji bilimindeki akademik ve mesleki gerekliliğinin yanı sıra gündelik hayatta maruz kaldığımız pek çok bilgi ve çıkarımı daha güvenilir şekilde değerlendirmemizi, buna uygun tutum ve davranışlar geliştirmemizi de sağlamaktadır. AGÜ Psikoloji bölümü, doğru ve güvenilir bilgiyi ayırt etmenin bilgiye ulaşmanın kendisinden daha zorlayıcı olabildiği ve yanlış bilgilerin büyük bir hızla yayılabildiği bir dünyada, analitik ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmekte, öğrencilerin bilim okuryazarlığını geliştirmesine imkân sağlamaktadır. 

Bölümümüz, bilimsel bilginin yalnızca edinildiği değil, aynı zamanda tartışıldığı, test edildiği ve üretildiği bir platform sağlamaktadır. Psikoloji, anket araştırmaları, literatür ve arşiv çalışmaları ya da doğal gözlem gibi yöntemler dışında, insanın bilişsel süreçleri ve davranışları üzerine bilimsel verileri elde etmek için oldukça kontrollü ve uyaranlar açısından steril bir ortam olan laboratuvar deneylerini de sıklıkla kullanmaktadır. AGÜ Psikoloji Bölümünde de kontrollü bir ortamda veri toplama imkânı sunan ve psikolojinin çeşitli alt alanlarına odaklanan laboratuvarların kurulması için ilk adımlar atılmıştır. AGÜ Psikoloji çatısı altında “Deneysel Psikoloji Laboratuvarı”, “Sosyal, Politik ve Endüstri/Örgüt Psikolojisi Laboratuvarı”, “Gelişim Psikolojisi Laboratuvarı” ve “Gözlem, Görüşme ve Test Odası”nın kurulması için çalışmalar devam etmektedir. 

 Bu laboratuvarlar, AGÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinin yanı sıra araştırma görevlileri ve öğrencilerinin hem danışman gözetiminde hem de bağımsız çalışmalarını yürütebilmelerine imkân tanıyacaktır. Ayrıca, bu laboratuvarlar yurt içindeki ve yurtdışındaki çeşitli araştırma ve proje ortaklarıyla ortaklaşa yürütülecek araştırma çalışmalarına da zemin sağlamaktadır. Psikoloji laboratuvarlarının lisans düzeyinde öğrencilerin aktif katılımına ve bağımsız projelerini yürütmelerine imkân tanıması, öğrencilerin araştırma yöntemleri, analiz yöntemleri, veri toplama ve katılımcılarla birlikte çalışma pratikleri gibi konularda doğrudan uygulama imkânı bulmasını sağlamaktadır. Lisans eğitimi esnasında araştırma süreçlerine aktif olarak dahil olmak, öğrencilerin lisansüstü eğitim kararlarını vermesini kolaylaştırmakta ve henüz lisans düzeyinde iken lisansüstü eğitimde ihtiyaç duyacakları temel becerileri geliştirecek tecrübeler edinmelerini sağlamaktadır. 

Bölümümüzün öğrenciler için sağladığı araştırma imkanları yalnızca AGÜ Psikoloji bünyesindeki laboratuvar ortamlarıyla sınırlı değildir. Çeşitli ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile öğrencilerimiz için sağlanan araştırma kapsamları ve imkanları genişletilmeye çalışılmaktadır. Örneğin, Erasmus+ Staj programları kapsamında öğrencilerimiz Avrupa’daki çeşitli üniversite, araştırma kuruluşu ya da sivil toplum örgütü vb. partnerlerle birlikte çalışarak kendi ilgi alanları doğrultusunda çok geniş bir yelpazede araştırma ve proje çalışmalarına dahil olabilirler. 

AGÜ Psikoloji Bölümünün ayırt edici karakteristiklerinden biri de psikolojiye dair bilginin üretildiği ve paylaşıldığı alan olarak yalnızca üniversiteyi görmemesi, bilginin kampüs sınırları dışında toplumsal hayattaki karşılıklarını aramasıdır. Bu amaçla AGÜ Psikoloji, toplum yararı için çalışan çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliklerine ve ortak projeler geliştirmeye her zaman açıktır. Bölümümüz öğrencileri, öğrendikleri ve ürettikleri bilginin gündelik hayatta ve hayatın kampüs dışındaki veçhelerinde nasıl çıktıları olabileceğini keşfetme ve bilgiyi bireylerin ve toplumun yararına kullanmanın yaratıcı yollarını bulma konusunda desteklenmektedir. 

Türkiye’deki diğer psikoloji programlarından farklı olarak, AGÜ Psikoloji Bölümü, öğretim programını oluştururken Sosyal Problemlerde Psikolojik İnovasyon ve Etki (SPPİE; Pscyhological Inovation and Impact to Social Problems, PIISP) modelinden faydalanmaktadır. SPPİE modeli uyarınca, AGÜ psikoloji bölümü yalnızca teorik bilgiye odaklanmamakta, sivil toplum kuruluşları, sağlık ve eğitim kurumları, belediyeler, meslek odaları, orta ve küçük işletmeler, holdingler gibi çeşitli kamu kurumları ve özel kuruluşların desteğiyle öğrencilerin kendi projelerini yurtiçinden ve yurtdışında kuruluşların desteğiyle geliştirebilmesine olanak sunmaktadır. Bu projeler, mezun olma ölçütleri içerisinde yer alan AGU Dışı Proje ya da Bağımsız Çalışma dersleri kapsamında saydırılabilmektedir. Bu şekilde AGÜ Psikoloji öğrencilerin kendi projelerini geliştirmesini ve teorik bilgilerini pratik sorunlara çözüm geliştirilmesinde kullanmalarını müfredatıyla da teşvik etmektedir. 

AGÜ Psikoloji Bölümünü en özel kılan yanlarından biri de müfredatında eleştirel pedagojik yaklaşımı benimsemesi ve Esnek ve Dinamik Öğrenme Modelini (EDÖM; Flexible and Dynamic Learning with Critical Pedagogy, FDLCP) öğretim modeli olarak benimsemesidir. Bu modelle uyumlu olarak AGÜ Psikoloji programı 8 temel program amacına uygun olarak ve 9 temel öğrenim çıktısını kazandırma ve geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlar Bilgi Temeli (Knowledge Base), Araştırma Yöntemleri (Research Methods), Veri Okuryazarlığı (Quantitative Literacy), Eleştirel Düşünce (Critical Thinking), Yazılı-Sözlü İletişim ve Etkileşim Becerileri (Interaction and Communication Skills -Written&Oral), Bilgi ve Teknoloji Okuryazarlığı (Information and Technological Literacy), İnsan Esenliği için Teknoloji İnovasyonu (Technology Innovations to Human Well-being) ve Psikoloji Değerleridir (Values in Psychology). Bu amaçlar belirlenirken, Türk Psikologlar Derneği’nin yanı sıra Avrupa Psikoloji Federasyonu Derneği (EFPA) ve Amerika Psikoloji Derneği (APA) gibi psikoloji alanının saygın uluslararası kuruluşlarının akreditasyon şartlarına dahil ettiği temel becerilerle uyumludur. 

AGÜ Psikoloji Bölümünün en önemli bileşenlerden bir diğeri, saygın akademik kadrosudur. Bölümümüz geniş bir araştırma alanı yelpazesine sahip öğretim üyesi ve araştırma görevlilerine ev sahipliği yapmaktadır. Öğretim üyesi ve araştırma görevlilerimizin mevcut yayın (ör., makale, kitap, kitap ve ansiklopedi bölümü, bildiri (sözlü/poster/basılı) gibi), tezler (ör., doktora ve yüksek lisans tezleri ve danışmanlık yaptıkları tezler) ve araştırma projelerine ait çalışmaları ve daha fazlasını bölüm üyelerimizin AVESİS (Akademik Veri Yönetim Sistemi) sayfalarında bulabilirsiniz (https://avesis.agu.edu.tr/). 2020 yılında ilk öğrencilerini kabul eden AGÜ Psikoloji Bölümü hem öğrenci sayısı hem de akademik kadrosu itibariyle büyümeye devam etmektedir. Ayrıca, AGÜ Psikoloji bölümüne mensup akademik personellerden bazıları YLSY bursiyeri olarak yurtdışında doktora eğitimlerini sürdürmektedir. 

Kısaca, AGÜ Psikoloji 21. yüzyılın küresel ihtiyaçları için donanımlı, iş, endüstri ve sanat gibi çeşitli alanlarla birlikte sosyal hayatın da gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, dünya ile iletişimi kuvvetli bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. AGÜ Psikoloji Bölümünün müfredatı bu amaca uygun bir pedagojik yaklaşım ve program amaçları ile dizayn edilmiştir. Bölüm müfredatı, öğrencilerin psikolojinin çeşitli alanlarını ve psikoloji biliminin diğer disiplinlerle ilişkisini keşfetmesine fırsat tanımaktadır. AGÜ Psikoloji Bölümünün akademik kadrosu, program dizaynı, fiziki imkanları, laboratuvarları ile çeşitli yerli ve yabancı iş birliği ortakları, öğrencilerin kendi araştırma ve projelerini yürütmeleri, teorik bilgilerini pratik olarak da uygulayabilmeleri için gerekli imkanları sağlamaya çalışmaktadır.